Exkurze zaměstnanců ČLA Trutnov letos zamířila do širší oblasti pohraničního pohoří Bílých Karpat. Na přírodně a kulturně bohaté pomezí Moravy a Slovenska, jehož podrobnějšímu poznání by samozřejmě bylo zapotřebí věnovat mnohem delší čas, jsme se vypravili ve dnech 2. - 5. 7. 2021.

Příjemné letní počasí bez extrémů jen podtrhlo radost ze společného oddechu po shonu závěrečných týdnů výuky a spoustu možností poznat či připomenout si leccos zajímavého a krásného. Všestranně vyhovujícím útočištěm se pro náš pobyt stala nedávno rekonstruovaná bývalá fara v Nové Lhotě. Za podporu exkurze děkuji panu řediteli a všem kolegům, kteří přispěli ke zdaru akce!

Co jsme tentokrát absolvovali:

  1. Komentovanou prohlídku Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě, se zástupcem ředitele muzea, komeniologem Mgr. Petrem Zemkem, Th.D. a hudebním vystoupení Bořka Trávníčka na téma Komenský a hudba
  2. Vycházku do vinic nad Radějovem za mohutnými exempláři jeřábu oskeruše - největšího evropského ovocného stromu
  3. Plavbu po 15-ti km neregulovaném dolním toku Moravy, z Vnorov, kolem Přírodní památky Osypané břehy do Rohatce
  4. Výstup na nejvyšší vrchol Bílých Karpat, Velkou Javořinu 970 m. n. m.
  5. Výlet do Luhačovic s ochutnávkou proslulých minerálních pramenů
  6. Podvečerní návštěvu evangelického tolerančního kostela v Javorníku nad Veličkou s kurátorem místního sboru PhDr. Luďkem Mikáčem
  7. Exkurzní trasu po demonstračním objektu Vlára, kde pracovníci Lesní správy Luhačovice pečují o unikátní porosty buku a dalších dřevin, např. jedinečné třešně ptačí. Ve vlárských lesích, kde byl naším průvodcem revírník LČR s. p. pan Pavel Mašláň, jsme si připomněli i dvě význačné osobnosti spjaté s touto částí Bílých Karpat - dlouholetého pěstitele buku Ing. Aloise Indrucha (1925-2017) a dnes již opomíjeného spisovatele přírodních a meditativních próz Jaromíra Tomečka (1906-1997)

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru