Vážení čtenáři,
byl jsem osloven žákem 2. OC Vojtěchem Kohoutem, abych se vyjádřil k praxím v této covidové době. Jsem rád, že mohu do FACÍRA napsat několik slov o našich žácích a jejich praxích.

Praxe v roce 2020 byly plné překvapení a změn z hlediska jejich organizace a průběhu. V jarním období, kdy potřebuje les největší péči, pokud se jedná o obnovu lesa, se nám vše zkomplikovalo. Žáci začali uklízet holiny od zbytků klestu, lesní školka začala po zimě vysychat, čímž se připravovala budoucí vyzvedávání sazenic. Vše bylo tedy připraveno a nastaveno na výbornou. Bohužel to padlo na základě covidové situace. Začala distanční výuka a jarní les místo žáků zel prázdnotou. Utrpěl tedy les, ale především žáci, kteří přišli o praktické zkušenosti. V červnu během rozvolnění nastoupili alespoň na týden druháci na těžební praxi. Při zpracovávání nahodilé těžby získávali zkušenosti v práci s motorovou pilou.
V září, po prázdninách, to vypadalo na standardní rok plný navazujících praxí. Třeťáci začali těžit, druháci obnovovat les a prváci uklízeli holiny a ve školce vyzvedávali sazenice. Jak všichni víte, přišla druhá vlna a vše se zase rozhodilo. Naštěstí došlo opět k částečnému rozvolnění. Těžební praxe žáci dokončili, takže jsme na jaro přesunuli pouze závěrečné zkoušky pro práci s motorovou pilou. Druháci a prváci dočistili paseky od klestu, ochránili kultury proti okusu zvěří, vyzkoušeli si prořezávky, prostřihávky a ve finále řezali i vánoční stromky. To vše probíhalo ve velmi netradičním čase, a to koncem listopadu a v prosinci až do vánočních prázdnin. Počasí přálo praxím, nikoliv však ladovské zimě. Praxe jsme tedy nakonec zvládli. ?
Na závěr bych chtěl poděkovat všem kolegům, kteří se žákům v lese špičkově věnovali, všem žákům, kteří získali nové praktické zkušenosti a svým elánem přispěli k lepší situaci na ŠP, kolegům ze školního polesí za profesionální spolupráci a přípravu pracovišť.

Hodně zdraví, štěstí a pohody v novém roce!
Ing. Ondřej Jirmann

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru