Na začátku září 2024 se studenti třídy 3.O a 4.O vydali na výpravu, která je zavedla hluboko do srdce Skandinávie. Cílem byl poznávací, odborný a sportovní zájezd do Švédska a Norska, kde na ně čekalo dobrodružství v divoké přírodě i zajímavé exkurze.

Cesta začala 3. září brzy ráno. Autobus plný nadšených účastníků zamířil směrem na sever, s první zastávkou v německém městě Stralsund. Stralsund, známý pro své historické staré město a malebný přístav, poskytl žákům příležitost k prohlídce této nádherné oblasti. Někteří využili čas k procházce po úzkých uličkách a nasáli atmosféru pobřežního města. Po dni stráveném v autobuse na ně čekal nocleh v chatě obklopené lesy. Večer zpestřili jejich němečtí přátelé, kteří připravili pečené prase, domácí chléb a zelí.

Další den ráno se skupina vydala na trajekt v přístavu Rostock a po krátké plavbě dorazili do švédského Trelleborgu. Švédské krajiny, plné jezer a hustých lesů, studenty okouzlily. Odpoledne dorazili do oblasti Jönköping, kde si postavili stany v kempu u jezera. Po dlouhé cestě se mohli osvěžit v chladných vodách nebo se věnovat rybaření. Atmosféra byla uvolněná, slunce pomalu zapadalo nad jezerem, a oni se těšili na další den.

Třetí den zájezdu byl věnován odbornému programu. Skupina se vydala na exkurzi do světoznámého muzea firmy Husqvarna, kde se dozvěděli vše o výrobě zahradní techniky a lesnického vybavení. Po prohlídce pokračovali do Tanumshede, kde je čekalo jedno z největších tajemství švédské minulosti – skalní rytiny chráněné organizací UNESCO. Starověké kresby na kamenech, které zde zanechaly dávné civilizace, žáky nadchly a přenesly je do minulosti. Noc strávili v nedalekém kempu, plni dojmů z historických památek.

Následující den už skupina mířila na sever, přes hranice do Norska, kde na ně čekala krajina neuvěřitelných kontrastů. Po návštěvě Osla, norského hlavního města, pokračovali směrem k národnímu parku Hardangervidda. Nocleh v kempu u moře v Kinsarviku sliboval dokonalý relax před dny plnými dobrodružství v norské přírodě. Víkend patřil přírodě. Dva dny studenti objevovali krásy národního parku Hardangervidda, jednoho z největších horských náhorních plošin v Evropě. Nekonečné horské pláně byly přerušovány dramatickými vodopády a průzračnými jezery. Žáci se vydali na pěší túry po turistických stezkách a někteří dokonce zkusili štěstí při rybaření v chladných norských vodách. Okolí kempu nabízelo výhledy, které braly dech, a každý si našel chvilku, kdy mohl jen tak v tichu pozorovat nádhernou přírodu.

Z malebného kempu v Kinsarviku se skupina přesunula do kempu Max Kro, kde se oddali dalšímu rybaření. Zážitky z předchozích dnů zůstávaly stále živé, ale skupina už pomalu začínala přemýšlet o cestě zpět. Poslední noc strávili v přírodním kempu, kde nechyběla ani možnost grilování pod širým nebem. Poslední den se nesl ve znamení deště a návštěvy města Kalmar. Studenti si prošli renesanční Kalmarský zámek, jehož počátky sahají až do 12. století, kdy byly postaveny obranné kruhové věže. Po prohlídce města Kalmar skupina pokračovala dále do Trelleborgu, kde se nalodila na noční trajekt a přeplavila zpět do Německa. Unaveni, ale nadšení ze všech zážitků, se 12. září odpoledne vrátili zpět do Trutnova.

Tento zájezd byl nejen skvělou příležitostí poznat nové země a kultury, ale také obohatil studenty o cenné odborné zkušenosti a pobyt v norské přírodě jim dal možnost prožít skutečné dobrodružství v jednom z nejkrásnějších koutů Evropy.

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru