Ve čtvrtek 1. 12. 2022 se Ing. Josef Drobný s posluchači podělil o část svých zážitků z cest po národních parcích USA. Jeho expedice začala v San Franciscu, kde si vypůjčil automobil, kterým najel 5000 km po Spojených státech amerických.

Ze San Francisca směřoval do pohoří Sierra Nevada, kde se rozkládá národní park Yosemite, jenž je 10 krát větší než Krkonoše. V národním parku Yosemite rostou sekvoje, tedy největší stromy světa. Z přednášky se posluchači dozvěděli, že existují dva druhy sekvojí. Sekvoj (redwood) a obří sekvoj nebo přesněji sekvojovec obrovský. Například sekvoj zvaný Generál Sherman má odhadované stáří 2300 až 2700 let, průřez kmene u základny je 11 m a výšku má 85 m.

Další cesta pana inženýra a jeho manželky vedla do Národního parku Zion, jenž patří k vyhledávaným turistickým cílům jak pro pozoruhodné geologické útvary, tak pro neobvykle rozmanitou paletu rostlin a živočichů. Nevšedním místem je i Údolí smrti (Death valley), kde byla v roce 1913 naměřena nejvyšší teplota vzduch ve stínu na Zemi, ta dosáhla 56,7°C.

Posluchače zaujalo i vyprávění zážitků z Las Vegas, města světoznámých kasin a hotelových komplexů. Přednáška se uskutečnila v rámci cyklu Na Lesárně, celkově měla vysokou odbornou úroveň a přítomní Ing. Drobného ocenili bouřlivým potleskem.

Děkujeme, pane inženýre, těšíme se na pokračování!

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru