Na začátku listopadu jsme se zúčastnili dvoutýdenní stáže v lesnické škole ESEDU ve Finsku. Byli jsme tak první, kdo odstartovali plánované výměnné pobyty mezi studenty našich škol. Naše stáž začala v pondělí 30.10. na letišti Václava Havla.

Čekal nás dvouhodinový let do Helsinek a poté tříhodinová cesta směr Mikkeli.

Učitel odborného výcviku Jari nám pomohl s ubytováním na internátě. Naší hlavní náplní bylo seznámit se stroji a strojním zařízením na místě výcviku. Nejdříve jsme si vyzkoušeli simulátory v učebně a poté jsme vyrazili na cvičnou pracovní plochu. Mistři nás učili, jak ovládat různé stroje. Během naší praxe jsme se vždy nejprve seznámili s terénem v porostu (někdy zamrzlý a zasněžený, jindy velmi podmáčený). Mistři s vysílačkami nás nechali řídit vyvážecí traktory a vše monitorovali z dálky. 

Ubytování na internátě bylo pěkné. Bydleli jsme v bytě pro čtyři se dvěma pokoji. Jídlo ve školní jídelně nám moc nechutnalo, byly to převážně ryby, kaše a brambory, pořádné maso skoro vůbec. 

První víkend nás učitelé vzali na hon losů a ten druhý na fantastický hokejový zápas.

Stáž ve Finsku pro nás znamenala vynikající praxi, za kterou jsme vděční. Nejvíce jsme ocenili důvěru a možnost samostatné práce se stroji v lese. Moc jsme si to užili.


Jakub Kozák, Marek Sychra, Viktor Huška, Vítek Čáp

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru