Oznamujeme všem absolventům, kamarádům a přátelům velmi smutnou zprávu, že nás 30. listopadu 2021 ve věku 92 let navždy opustil pan Zdeněk Balcar, dlouholetý ředitel lesnické školy ve Svobodě nad Úpou.

Zdeněk Balcar, jeden ze zakládajících pedagogů lesnického učňovského školství v Krkonoších se narodil 21. srpna 1929 v obci Proruby v Podkrkonoší. Po ukončení základní školy a totálním nasazení nastoupil v roce 1945 jako lesní praktikant u lesní správy města Jaroměře na Prorubech. Během této praxe absolvoval hájenskou školu v Nasavrkách.

Od roku 1950 se začal věnovat výchově lesnického dorostu jako instruktor a vychovatel ve Středisku pracujícího dorostu Poklad v Bílé Třemešné a později v lesnických školách – Les Království, Labská, Harrachov, Hejnice. Roku 1956 se vrací na lesnickou učňovskou školu v Labské (Špindlerův Mlýn), jako vedoucí odborného výcviku a po doplnění středního odborného vzdělání na SLTŠ Trutnov se roku 1958 stává ředitelem této školy. Po přestěhování školy v roce 1961 do Svobody nad Úpou pokračuje ve funkci ředitele lesnického odborného učiliště do roku 1989. I po odchodu do důchodu se ve Svobodě nad Úpou podílí na výuce německého jazyka.

V průběhu své dlouholeté pedagogické činnosti připravil přes tisíc absolventů na budoucí povolání a zároveň prohluboval jejich vztah k přírodě. Dlouholetým pobytem a zájmem o Krkonoše získal rozsáhlé vědomosti, o které se vždy rád podělil se svými posluchači a čtenáři všech věkových kategorií z řad široké veřejnosti. Během své aktivní činnosti byl členem ČSOP, členem redakční rady časopisu Krkonoše, spolupracoval přes 30 let s ČHMÚ, pro který prováděl fenologická pozorování. Jeho největším koníčkem byla myslivost, pro kterou řadu let pracoval jako myslivecký hospodář a člen okresní rady. Svými názory vždy příznivě ovlivňoval celý krkonošský region, pro který se stal známou a uznávanou osobností.

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru