Ve středu 8. 6. 2022 vyrazily druhé ročníky 2. A, 2. B, 2. O z poklidného lesa do víru města Hradce Králové, kde je na malém území k vidění celý soubor významných architektonických staveb. Významnou stopu zde zanechal Josef Gočár, Jan Kotěra, František Sander a další. 

Důležitou myšlenkou města je však i princip procházení zelení a vytváření systému veřejných parků. Došli jsme tedy od budovy Muzea východních Čech až k soutoku Labe a Orlice, kde byly založeny v 19. století Jiráskovy sady. V jednom  z prvních veřejných parků jsme měli možnost obdivovat nejen faunu a floru, ale i dřevěný kostel sv. Mikuláše a malou vodní elektrárnu nazývanou Hučák podle stejnojmenného jezu na řece Labi. Dále naše kroky směřovaly schodištěm po původních parkánových terasách až na Velké náměstí, kde se nachází renesanční Bílá věž, jež je městskou bývalou strážní a požární věží. Měří 71 metrů a vzhledem k slunečnému počasí z ní byl úchvatný výhled i na desítky kilometrů vzdálená místa.
Po zaslouženém občerstvení jsme se všichni sešli v prostorách Klicperova divadla, kde jsme měli možnost zhlédnout slavnou hru Williama Shakespeara Benátský kupec, která je mrazivě aktuální i po více jak 400 letech. Ve světě, ve kterém lidé myslí pouze na peníze a vlastní prospěch, vás může i libra masa stát doslova vše, co máte. Lekce o závazcích, úrocích a exekucích nám ukázala, že každý špás něco stojí a takto poučeni jsme se vrátili zpět do Trutnova.
Mgr. Lenka Paťavová, Ing. Aleš Škoda, Ing. Jan Téra

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru