Ve dnech 4. - 14. června 2025 se uskuteční zahraniční zájezd na ostrov Korsika pro studenty třetího ročníku oboru Lesnictví. Doprava bude zajištěna prostřednictvím společnosti TAD s.r.o. Ubytování v kempech ve vlastních stanech. Hygienické zázemí s teplou vodou je ve všech kempech.

Program zájezdu

1. a 2. den odjezd z Trutnova do Itálie, v případě dřívějšího příjezdu - prohlídka přístavu Livorno. Z Livorna v 8:00 hod. trajekt (plavba cca 3,5 hodiny kolem ostrovů Elba, Capria a Monte Christo) do přístavu Bastia (12:30) na Korsice. Přejezd autobusem do romantického letoviska Sant Florent – kemp u moře – relaxace, odpočinek, koupání, úvodní večírek na pláži.

3. den bourání a nakládání stanů a zavazadel do autobusu. Výlet na Plaga Negra (pláž z lávových černých oblázků - koupání). Odpoledne přejezd do letoviska Porto přes přímořské městečko Calvi, kde bude hodinová prohlídka města. Posledních 6 km silnice do Porta vede nádherným a trochu nebezpečným skalnatým pobřežím a pro naše řidiče to bude nejnáročnější jízdní úsek na Korsice. Ubytování v kempu, vaření, návštěva pláže.

4. den odjezd autobusem v časných ranních hodinách do sedla Col de Vergio. Výstup na chatu na úpatí vrcholu Paglia Orba. Cestou koupání v horském potoce Legolo a setkání s některými endemitickými dřevinami, např. borovicí černou laricijskou, olší vonnou.. Uvidíme také endemické byliny: kručinky, routu korsickou, čistec korsický, čemeřici korsickou, kapradinu podezřeň královskou, velkokvěté orlíčky a mnoho dalších vzácných druhů. Když budeme mít štěstí, uvidíme orlosupa bradatého.

5. den celodenní odpočinek na oblázkové pláži v letovisku Porto – známá svými mohutnými vlnami. Možnost nákupu v nedalekém marketu.

6. den bourání a úklid stanů a zavazadel do autobusu. Prohlídka mohutných skalních útvarů Calanche. Nepříliš náročná hodinová túra po skalním chodníčku mezi skalisky bizarních tvarů. Potkáme zde mohutné borovice hvězdovité. Oblast je pod ochranou UNESCO. Přejezd do dalšího kempu poblíž malebného přístavního městečka Propriano. Cestou prohlídka hlavního města Korsiky Ajaccio (80 000 obyvatel). Prohlídka rodného domu Napoleona Bonaparte a jiných historických památek. (Hodinový rozchod, nákup suvenýrů a dárků). Příjezd do kempu, stavění stanů, vaření, návštěva pláže, koupání.

7. den dopolední dobrovolná prohlídka malého přístavního městečka Propriano, ostatní návštěva jedné z nejhezčích korsických pláží. Odpoledne na této pláži proběhnou starověké olympijské hry - Pentatlon. (Všichni budeme mít s sebou bílé prostěradlo).

8. den bourání a úklid stanů a zavazadel do autobusu. Výlet do turisty nejnavštěvovanějšího města Bonifacio, křídové skalní útvary, okružní vyhlídkový výlet lodí. Volná prohlídka historických pamětihodností, nákup suvenýrů a dárků. Odpoledne přejezd do kempu Les Eucalyptus. Večerní odpočinek u moře.

9. den návštěva horských Kaskád du Polischellu – plavecká túra zpestřená zdoláváním vodopádů lezeckými partiemi – poměrně namáhavé, ale dá se to zvládnout. (Boty do vody). Některé cestovní kanceláře ve svých propagačních katalozích uvádějí, že toto místo je nejhezčí na celé Korsice.

10. den odjezd do přístavu Bastia, prohlídka města. V 14:00 trajekt do Livorna (18:30). Odjezd směr Trutnov, návrat během časného rána, nebo dopoledne. V časovém rozsahu nám zbývá jeden den, který věnujeme profesně zajímavým exkurzním lokalitám, případně pobytu u moře. Bude ještě upřesněno.

Účastníci si budou vařit ve skupinách ze společných, předem zajištěných, zdrojů. Každá skupina si zajistí vlastní plynový vařič pro čtveřici + propanbutanovou lahev s funkčním uzávěrem, dva kotlíky, nebo hrnce.

Kontakty

Telefon: +420 499 811 413
Mobil: +420 774 640 407
Email: cla@clatrutnov.cz

Adresa

Česká lesnická akademie Trutnov
střední škola a vyšší odborná škola
Lesnická 9, 541 01 Trutnov

Přihlásit se k odběru Newsletteru